Så går en solcellsinstallation till

Planerar du att investera i en solcellsanläggning men oroar dig för stök och bök och krångel med administrationen så kan du sluta tänka på detta nu. Idag så har myndigheter bra rutiner för att hantera solcellsinstallationer, bland annat så kan du ansöka om ett solcellsbidrag på 20 procent på Boverkets hemsida, vilket går snabbt och smidigt.

Även elbolagen och solcellsföretagen har bra rutiner i samband med att du vill köpa en solcellsanläggning, vilket gör att du slipper massor av krångel och byråkrati.

Dessutom så behöver du inte längre något byggnadslov för att installera en solcellsanläggning.

Även då du begär in offerter för din solcellsanläggning så är det enkelt.

Du slipper ringa runt till olika solcellsleverantörer utan istället så kan du beställa tre offerter från certifierade solcellsleverantörer på nätet hos oss, helt gratis.

Mer om solcellsinstallationen

När du har godkänt en offert och gått igenom stegen som du finner i lathunden nedan så är det dags för att installera dina solceller. Det innebär att solcellsleverantörer kommer ut till din fastighet och monterar en ställning på den sida av taket som vetter mot söder. Därefter så monteras solcellspanelerna på taket.

Slutligen så kommer det en elektriker som installerar en växelriktare och kopplar ihop alla kablar. Normalt så tar det bara några dagar att få installationen av din solcellsanläggning klar. Dock så kan solcellsleverantörer ha väntetider på grund av att många privatpersoner beställer solceller idag. Om du är ute i god tid under våren så hinner du få solcellerna installerade till eller under sommaren.

Processen för att skaffa solceller

Nedan finner du en lathund över vad du behöver tänka på då du ska installera solceller för din fastighet. Om du följer denna lathund så kommer installationen av dina solceller att bli smidig och gå snabbt.

Ta in offerter för din solcellsanläggning

När du bestämt dig för att investera i solceller ska du börja med att ta in offerter för en solcellsanläggning. Du bör begära in flera offerter från certifierade solcellsbolag så att du kan jämföra priser, lösningar, leveranstider och garantiåtaganden så att du kan hitta den bästa lösningen för dina solceller till ett bra pris.

Lämna in ansökan om solcellsbidrag

Därefter ska du skyndsamt ansöka om ett solcellsbidrag som ger dig 20 procent av din totala kostnad tillbaka. Idag är det lång kö hos Länsstyrelsen så om du är ute i god tid och får ett kundnummer så ökar dina chanser att få ta del av de avsatta pengarna för solceller.

Kontrollera om du behöver bygglov

Normalt så krävs inget bygglov för att installera solceller. Om du bor i ett detaljplanerat område eller om din fastighet är kulturskyddat så kan det krävas byggnadslov. Om du är osäker så kontakta kommunen för rådgivning.

Meddela ditt elbolag

Både före och efter installationen av solceller så behöver du göra en anmälan till ditt elbolag. Efter att installationen är klar så behöver ditt elbolag komma ut och byta ut elmätaren till din fastighet så att du kan börja producera elektricitet.

Installera din solcellsanläggning

När allt ovanstående är klart så kan installationen av solceller påbörjas. Normalt så tar det bara några dagar att genomföra installationen, om du inte har beställt någon speciallösning för din solcellsanläggning.

Jämför offerter från solcellsföretag i Stockholm

SKAPA FÖRFRÅGAN »